Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Матиќ, Маја

.

matic majaМаја Матиќ е родена 1965 година во Виена, а пораснала во Франкфурт на Мајна, Белград и Бон. Од 1989 година е лекторка за германски јазик на Институтот за германистика на универзитетот во Белград. Маја Матиќ е член на Здружението на конференциски толкувачи на Србија и на Здружението на книжевните преведувачи на Србија. Кон нејзините преводи на српски јазик, меѓу другото, се вбројуваат дела од Петер Слотердијк, Ханс Мартин Гаугер, Георге Л. Мосе, Виктор Клемперер и Марсел Бајер, а кон нејзините преводи на германски јазик и дела од Светислав Басара, Мирослав Савиќевиќ и Зоран Ѓинѓиќ. ТРАДУКИ по поддржа српскиот превод на Geschichte des Kapitalismus од Јирген Коцка.