Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Худолин, Јуриј

.

hudolin_jurijЈуриј Худолин, е роден 1973 година во Љубљана, каде што живее и работи како слободен писател, уредник, сценарист, новинар и прведувач. Кон неговите публикации се вбројуваат збирките Če je laž kralj (1991), Ajdbog in ptičvolkkača (1992), Bestije (1993), Divjanje (1994), Prividi nemirnega čudaka (1994), Govori ženska (2001), Ljubezni (2009), Žival in lakaj najdeta ljubezen (2009), Čakanje revolucije in modrosti (2013), Prištinski dnevnik (2015) како и романите Objestnost (2005), Pastorek (2008), Vrvohodec (2011), Ingrid Rosenfeld (2013), Osnove ljubezni in zla (2016), книгата со куси раскази Na Kolodvorski ulici nič novega (2012) и збирката колумни Pusti ti to (2005). Од хрватски, српски и босански има преведено повеќе од 30 книги, освен тоа застапен во меѓународни списанија и антологии. Неговите колумни излегоа во сите значајни словенечки весници и списанија, а е сценарист и на 14 играни и документарни филма. Преводи на неговите книги се објавени на англиски, чешки, унгарски, хрватски, албански, српски, босански и македонски јазик. За неговото дело Јуриј Худолин е добитник на повеќе стипендии, награди и признанија во земјата и странство.