Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Pastorek

Худолин, Јуриј.

551 hudolin pastorekВо едно мало село во Истра, крајот на осумдесеттите години, едно момче расте со својата апатична мајка и самовљубениот очув, којшто брутално го злоставува. Многу сликовито Худолин ги опишува комплексните чувства на момчето, кој од една страна го мрази својот очув и му се плаши, а од чија моќ од друга страна е фасциниран. Една приказна за домашното насилство во едно општество на пресвртната точка кон транзиција.  

Pastorek [Посинок] од Јуриј Худолин излезе на албански јазик (извадок) во превод на Никол Беришај под наслов Thjeshtri во издание на Поетека, Тирана.