Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Наврат, Матијас

.

nawrat matthiasМатијас Наврат, е роден 1979 година во полското Ополе, а на десет години се преселува со семејството во Бамберг. Студира биологија во Фрајбург и Хајделберг, а потоа на Швајцарскиот институт за книжевност во Бил. За неговиот дебитантски роман Wir zwei allein (2012), меѓу другото, е добитник на грантот Адалберт фон Шамисо. Неговиот роман Unternehmer (2014) беше номиниран за Германската награда за најдобра книга. Die vielen Tode unseres Opas Jurek (2015), а неговиот трет роман, му го донесе грантот на книжевната награда Бремен, како и медалјата Алфред Деблин. Матијас Наврат живее во Берлин.