Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Мариќ, Сабине

.

maric sabineСабине Мариќ, е родена во Аален, студира англиски јазик на Филозофскиот факултет на универзитетот во Загреб, долги години работи како лекторка во издавачка куќа, а од 2006 година и како слободен преведувач од германски и англиски јазик во Загреб. Таа е член на Здружението на книжевните преведувачи на Хрватска и учествувала на преведувачки работилници во Литературниот колоквиум Берлин, каде што во 2011 година ја доби стипендијата „Schritte“ на фондацијата С. Фишер. Кон нејзините преводи од германски јазик се вбројуваат дела од: Херта Милер, Артур Кестлер, Криста Волф, Ингеборг Бахман, Петер Слотердијк, Улрих Бек, Х. М. Енценсбергер, Илија Тројанов, Герхард Шулце и Фалк Рихтер.