Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Usoda in značaj

Бенјамин, Валтер.

540 benjamin usodaСо избор на текстови од големиот филозоф Валтер Бенјамин на словенечки јазик одбрани врз основа на во 1991 година објавената Gesammelten Schriften, книгата во првиот дел ги опфаќа основните теоретски записи, во вториот дел текстовите Moskauer Tagebuch и Berliner Kindheit um neunzehnhundert, додека третиот дел се посветува на фрагментите, кои го конфронтираат читателот со сржта на творештвото на Бенјамин – искусувањето на материјалниот свет.  

Usoda in značaj [Судбина и карактер] од Валтер Бенјамин излезе во Белетрина, Љубљана. На словенечки јазик (извадок) во превод на Петер Гореншек, Милка Петровец Фурман, Алеш Штегер, Само Томшиќ и Тадеј Троха.