Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Područje bez signala

Перишиќ Роберт.

537 perisic podrucjeОлег и Никола доаѓаат во зафрлениот и уништен град Н., за таму како инвеститори повторно да го поттикнат производството на турбини, по кои било познато местото во времето на социјализмот. Луѓе од навидум спротиставени светови – работници и финансиска елита, келнери и менаџери, домашни и Американци, – стапуваат во меѓусебни врски, кои ќе ги променат и одведат во непознато. Со многу хумор и трогателно авторот го поврзува во една интересна приказна локалното и глобалното, сегашноста и иднината, настаните на едно подрачје од Сибир до Магреб, од Динарските планини до Лондон. 

Područje bez signala од Роберт Перишиќ излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Владимир Јанковски под наслов Подрачје без сигнал во издание на Готен, Скопје и на словенечки јазик (извадок) во превод на Урбан Вовк под наслов Območje brez signala во издание на Белетрина, Љубљана.