Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Јотова, Рени

.

yotova reniРени Јотова, родена 1968 година во Софија, во родниот град студира француски јазик и книжевност, а во 2001 година се стекнува со докторска титула на универзитетот Париз-Нантер. На софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“ прво е асистент, од 2002 година предава како доцент. Освен двете сопствени публикации има објавено бројни книжевни преводи од француски на бугарски јазик, меѓу кои и дела од: Албер Ками, Жан-Пол Сартр, Жак Елул, Мише Лаја, Кристине Буркхард, Фабрис Лардрео, Цветелина Добрева, Ружа Лазарова, Мишел Трембли Жерар де Нервал и Агота Криштоф.