Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Шесе, Жак

.

chessex jacquesЖак Шесе, роден 1934 година во Пајерн (Швајцарија), студирал општествени науки во Лозана. Тој се смета за еден од најзначајните франкофони писатели на совремието. За неговите дела е повеќекратно наградуван. Во 1973 година за неговата книга L’Ogre ја доби наградата Гонкур. Жак Шесе има објавено повеќе од 80 книги, меѓу кои романи, поезија, есеи и книги за деца. Тој почина на 9. октомври 2009 година за време на една манифестација во Ивердон ле Бен во Швајцарија.