Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Jebo sad hiljadu dinara

Дежуловиќ, Борис.

527 dezulovic dinariПако лежи на трева среде минско поле, како војник во хрватско-босанската војна во Босна и Херцеговина, и се сеќава на денот, кога се реши пред една година и четири месеци: Само да му ги препуштеше илјадата динари на Жужа, парите за една штека цигари – сега ќе беше некаде во Филаделфија како компјутерски програмер. Роман за бесмисленоста на војната и улогата на униформата во животот и умирањето на еден човек, војник и глупак.

Jebo sad hiljadu dinara [Зезни ги сега тие илјада динари] од Борис Дежуловиќ излезе на бугарски јазик (извадок) во превод на Русанка Лијапова под наслов Майната им на хилядата динара во издание на Ерго, Софија.