Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Über das Meer. Mit Syrern auf der Flucht nach Europa

Бауер, Волфганг.

521 bauer syrerИзвестувачот на Цајт Волфганг Бауер придружува бегалци од Сирија. Во нивните скривалишта во Египет, на брод, по улиците на Европа. Тој ги опишува судбините, кои се кријат зад апстрактните бројки и драматичните услови на бегството. Автентичен документ и истовремено френетичен апел за похуманитарна бегалска политика.  

Über das Meer: Mit Syrern auf der Flucht nach Europa [Преку море. Сиријците бегаат во Европа] од Волфганг Бауер излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Ненад Поповиќ под наслов Preko mora. Sirijci bježe u Europu во издание на Сандорф, Загреб.