Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit

Григорчеа, Дана.

519 grigorcea sentimentulЕдна банка е нападната, а како последица на тоа вработената ја праќаат на одмор за да го преработи своето трауматично доживување. Сега враќајќи се назад во својот роден град, го користи времето за да го истражи Букурешт од нејзиното детство, но и Букурешт од сегашноста. Повторно ја среќава старата шивачка на нејзиниот пулт, ограбувачот на банката, нејзиниот поранешен љубовник и синот на убиената сосетка, додека таа во најтоплото лето со години се вози низ градот со кабрио со нејзиниот пријател, кој сега ја запросува.

Das primäre Gefühl der Schuldlosigkeit [Првичното чувство на невиноста] од Дана Григорчеа излезе на романски јазик (извадок) во превод на Нора Југа и Раду-Михај Aлексе под наслов Sentimentul primar al nevinovăţiei во издание на Хуманитас, Букурешт и на бугарски јазик (извадок) во превод на Јанина Драгостинова под наслов Първичното чувство за невинност во издание на Блек Фламинго, Софија.