Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Белград: Вечер со предавање на Јасмина Лукиќ

.

509 lukic jasminaНа тема „Ангел на заборавањето и феминистичка продукција на знаење – за значењето на маргиналите во творештвото на Дубравка Угрешиќ“ на 16. декември во Белград зборуваше Јасмина Лукиќ. Таа работи како професорка на Одделот за родови студии на Централниот европски унивезитет во Будимпешта. Манифестацијата се одржа во рамките на циклусот предавања „За заборавот и заборавањето“, којашто ја спроведува организацијата Раднича комуна ЛИНКС со поддршка на ТРАДУКИ.

Со помош на една маргинална сцена во романот Muzej bezuvjetne predaje Јасмина Лукиќ ја разјасни позицијата што ја зазеде Угрешиќ во 1991 година како авторка; позицијата на сведок, кој одбива да заборави. Ама како да се биде сведок во едно време, во која заборавањето стана посакувана стратегија на социјално однесување?

партнери на проектот

traduki partners 2014 d