Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Die Lyrik der Romandie

Жакоте, Филипе.

526 jaccottet romandska poezijaВо оваа антологија најпознатиот поет на Романдија, Филипе Жакоте ја презентира својата лична колекција на најважните песни на ХХ век од Западна Швајцарија. Таа содржи дела од Шарл Фердинанд Рами, Блез Сондра, Никола Бувује, Фредерик Ванделер и Хосе-Флор Тапи. Изборот Жакоте го дополнува со впечатливи воведи за авторите и поговор.  

Die Lyrik der Romandie [Поезијата на Романдија] во издание на Филипе Жакоте, излезе на српски јазик (извадок) во превод на Дејан Илиќ под наслов Романдска поезија во издание на Народна библиотека „Стефан Првовенчани“, Краљево.