Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

F

Келман, Даниел.

524 kehlmann fЛетото пред економската криза Мартин Фридланд, католички свештеник без верба, се сретнува со својот полубрат Ерик. Многу задолжениот финансиски советник има непријатни визии, а никому не му кажува ништо за тоа. Го предупредуваат мажи сенки, дури и две деца, само: Дали навистина овие предупредувања му се наменети нему или на брат му Иван, познавачот на уметноста и естетот? Даниел Келман раскажува за тројца браќа, кои – секој на свој начин – се измамници, лицемери, фалсификатори. Се снашле во животот, ама одеднаш стојт пред бездна. Роман за лагата,  вистината, семејството, фалсификувањето и моќта на фикцијата – многустран, таинствен храбар.

F од Даниел Келман излезе на македонски јазик (извадок) во превод на Kатерина Јосифоска под наслов Ф во издание на Или-или, Скопје.