Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Бабиќ, Бојан

.

babic bojanБојан Бабиќ, роден 1977 година во Белград, студирал книжевност на Филилошкиот факултет во Белград, кон неговите публикации се вбројуват збирки куси раскази, романи, како и бројни статии за списанија, и надвор од границите на Србија. Во 2011 година неговиот роман Devojčice, budite dobre доби стипендија од фондот Борислав Пекиќ. Неговиот роман Ilegalni Parnas успеа да влезе во потесниот круг на наградата НИН и на реномираната награда Меша Селимовиќ. Неговите куси раскази се преведени на албански, шведски, англиски, германски, исландски и унгарски јазик.