Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Здравевски, Ѓоко

.

zdraveski gjokoЃоко Здравевски, роден 1985 година во Скопје, студирал на филолошкиот факултет и предавал македонски јазик како лектор на филолошкиот факултет во Ниш. Тој пишува поезија, куса проза и есеи. Кон неговите публикации се вбројуваат три збирки поезија, како и книжевни преводи од босански/хрватски/српски на македонски јазик. Препевот на неговите песни излезе на повеќе европски јазици. Ѓоко Здравевски е уредник на списанието Reper и уредник за поезија на книжевното списание Блесок. Од хрватски јазик го преведе романот Kosa posvuda од Теа Тулиќ.