Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Суцеава, Богдан

.

suceava bogdanБогдан Суцеава, роден 1969 година во Куртеа де Аргеш (Романија), студирал во Букурешт, а докторирал на универзитетот Мичиген во областа на математика. Тој е автор на две збирки куси раскази и повеќе романи. Неговите текстови се објавени во бројни англискојазични списанија, како и антологии. Во 2011 година излезе неговиот роман Venea din timpul diez во Нортвестерн Јуниверзити Прес во превод на англиски од Алистар Јан Блут. Во моментов Суцеава предава како професор по математика на државниот универзитет Калифорнија во Фулертон.