Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Мустар, Алеш

.

mustar alesАлеш Мустар, роден 1968 година во Љубљана (Словенија), е слободен поет и книжевен преведувач. Студирал англиски јазик и книжевност на универзитетот во Љубљана, а докторирал на универзитетот Букурешт во областа на романска книжевност. Алеш Мустар преведува книжевност од романски и македонски на словенечки јазик, неговите преводи опфаќаат повеќе од 25 дела. Неговата збирка поезија (U)sodno tolmačenje излезе во превод на англиски и македонски јазик. Покрај неговата работа како преведувач и поет пишува и текстови за алтернативен театар.