Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Скубиц, Андреј Е.

.

skubic andrejАндреј Е. Скубиц, роден 1976 година во Љубљана, студирал словенистика и англистика и докторирал на тема социолекти во јазичната реалност и книжевното дело. Ги има објавено романите Grenki med (1999), Fužinski bluz (2001), Popkorn (2006), Lahko (2009), Koliko si moja (2011) и Samo pridi domov (2014), збирката куси раскази Norišnica (2004) како и научната монографија Obrazi jezika (2005). Андреј E. Скубиц е одликуван со наградата Жупанчиќ и наградата Кресник, што се доделува за најдоброто книжевно дело во Словенија.