Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Вајдерман, Фолкер

.

weidermann volkerФолкер Вајдерман, роден 1969 година во Дармштат, студирал политички науки и германистика во Хајделберг и Берлин. Тој работи како книжевен уредник во одделот за култура на списанието Шпигел и живее во Берлин. Неговата книга, објавена во 2014 година, Ostende. 1936, Sommer der Freundschaft, раскажува за едно пријателство помеѓу Јозеф Рот, и Штефан Цвајг во егзил и беше преведена на десет јазици.