Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Тонтиќ, Стеван

.

tontic_stevanСтеван, Тонтиќ, роден 1946 година во Сански Мост (Босна и Херцеговина), студирал филозофија и социологија во Сараево. Има објавено единаесет збирки поезија, еден роман и две есеистички книги и е издавач на обемни антологии на модерна поезија (Босна и Херцеговина, српска, хрватска и босанска поезија на ХХ век) и на модерна српска поезија. По речиси девет години (1993 - 2001) во германски егзил (Берлин), се враќа во Сараево и оттаму во 2014 година се преселува во Нови Сад (Србија). Стеван Тонтиќ има преведено бројни книги од германски на српски јазик. Покрај повеќето награди во Босна и Србија во Германија го доби грантот „Хорст Биенек“ на Баварската Академија за убави уметности и наградата „Книжевноста во егзил“ на градот Хајделберг.