Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Стамболиев, Огњан

.

stamboliev ognianОгњан Стамболиев, роден 1947 година во Русе (Бугарија), студирал во Софија (бугарски и италијански – француски и романски јазик) и во Букурешт (Романија). Од 1980 година е член на Здружението на преведувачите на Бугарија, а од 2012 година и на П.Е.Н.-Центарот на Бугарија. Огњан Стамболиев има преведено повеќе од 40 книги, меѓу кои и голем број на дела од познати автори, а за својата работа е повеќекратно одликуван.