Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Бајиќ, Бојана

.

bajic bojanaБојана Бајиќ ја посетувала гимназијата во Карловац и студирала англистика и германистика на филозофскиот факултет во Ријека. За време на нејзините студии во 2006 година како стипендистка на фондацијата Коперник повеќе месеци престојува на универзитетот Хумболт во Берлин. Во 2007 година повторно отпатува на два месеци во Германија, за во рамките на институционалното партнерство поддржано од ДААД меѓу универзитетите во Берлин и Риека да работи како визитинг-истражувач на Слободниот универзитет во Берлин. Од 2009 до 2010 година беше асистент на редакција и преведувачка во издавачката куќа Планетопија во Загреб. По завршувањето на нејзините студии во 2010 година четири години работи како професорка по германски и англиски јазик. Бојана Бајиќ живее и работи во Карловац и преведува од германски и англиски на хрватски јазик.