Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Диле, Албрехт

.

dihle albrechtАлбрехт Диле, роден 1923 година во Касел, студира класични студии во Гетинген и Фрајбург. Од 1958 година бил професор во Келн, сè додека во 1974 година не премине на универзитетот во Хајделберг. Како визитинг професор предава во Кембриџ, Харвард, Стенфорд и Принстон. Има објавено бројни значајни научни студии и се смета за еден од најзначајните германски класични филолози на својата генерација.