Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Пријевец, Јоже

.

pirjevec jozeЈоже Пријевец, роден 1940 година во Трст, докторира 1977 година на универзитетот Љубљана во областа на историјата и истражува и предава на универзитетите во Пиза, Трст и Падова. Тој е член на Академијата на науките и уметностите на Словенија. Биографијата за ТитоTito in tovariši, којашто излезе 2011 година е резиме на неговиот триесетгодишен истражувачки фокус.