Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Зарев, Владимир

.

zarev vladimirВладмир Зарев, роден 1947 година во Софија, се смета за еден од најзначајните прозаисти на совремието. Неговите романи наидоа на голем интерес во Бугарија, а подоцна и во Германија, Турција и Украина. Особено се прочу со својот роман Разруха, кој за прв пат беше објавен во 2003 година и доживеа девет изданија во Бугарија. Владимир Зарев предава бугарска книжевност на универзитетот во Софија и е уредник на реномираното списание за книжевност Съвременник.