Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Јанчовски, Тихомир

.

jancovski tihomirТихомир Јанчовски е роден 1967 година во Скопје, Македонија. Пред да наврши триесет години живеел во Скопје, Брисел, на островот Скијатос, малку во Амстердам, повеќе во Лондон и Будимпешта, а најпосле повторно во неговиот роден град, каде што денес работи како професор по македонска книжевност и светска историја и како писател, колумнист и преведувач. Досега има објавено шест збирки поезија, а неговите песни се препеани на повеќе јазици.