Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Марковиќ, Барбара

.

markovic barbaraБарбара Марковиќ, родена 1980 година во Белград, студирала германистика во Белград и Виена и работела како лекторка за белградската издавачка куќа Ренде. Во нејзиниот дебитански роман Izlaženje, што излезе 2006 година во Србија го презеде стилот на Томас Бернхард од Gehen и се обиде да го примени во нејзиниот роден град Белград. Од 2009 година живее во Виена, а во 2011/2012 година беше градска писателка во Грац, каде што работеше на нејзиниот роман Graz, Alexanderplatz, кој беше објавен во 2012 година. Нејзиниот роман Superheldinnen, кој излезе во 2016 година, е првиот роман што Барбара Марковиќ го напиша делумно на германски и делумно на српски јазик.