Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Шљивар, Тања

.

sljivar tanjaТања Шљивар е родена 1988 година во Бања Лука (СФР Југославија). Завршила бечелор и магистратура по драматургија на Факултетот за драмски уметности во Белград. Нејзините пиеси сценски се читани и изведени по професионални театри  во Босна и Херцеговина, како и на многу меѓународни. Пишува и куса проза, радиодрами, сценарија за куси филмови и научни текстови за театар. За нејзините драми Тања Шљивар има добиено повеќе одликувања. Нејзините драми се преведени на англиски, германски, македонски, француски, унгарски, каталански, словачки и полски јазик.