Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Матовиќ, Петар

.

matovic petarПетар Матовиќ, роден 1978 година во Пожега (Србија), студирал српска книжевност и филологија. Кон неговите најнови публикации се вбројува збирката поезија Odakle dolaze dabrovi, којашто настана за време на неговиот престој во Гауде Полонија 2013 година. Неговите песни се објавени во небројни антологии и преведени на повеќе јазици, меѓу кои и на германски и на англиски јазик. Матовиќ беше номиниран за некои од најзначајните книжевни награди на Србија, а со неговата збирка песни  Koferi Džima Džarmuša ја доби наградата Тречи трг.