Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Флориан, Филип

florian filipФилип Флориан, роден 1968 година во Букурешт, е романски писател. Неговите романи се бестселери во Романија и се објавени во повеќе изданија. Романот Degete mici беше преведен на унгарски, германски, полски, американски, словачки, италијански, шпански и бугарски јазик, а и неговите понатамошни романи беа преведени на повеќе јазици. Тој е добитник на бројни стипендии и одликувања и има гостувано на многу меѓународни книжевни фестивали и манифестации.