Печати

Незирај, Јетон

.

neziraj jetonJетон Незирај, роден 1977 година во Качаник (Косово), е драматург и сценарист и ја води Ќендра Мултимедиа во Приштина. Освен тоа од  2008 до 2011 година беше уметнички директор на Националниот театар во Косово. Неговите пиеси се преведени на многу јазици и изведени на различни театри во Европа, меѓу останатото, и на Виенскиот народен театар, при euro-scene-фестивал Лајпциг и фестивалот „Нови пиеси од Европа“ во Визбаден. Во издавачката куќа С. Фишер излегоа некои од неговите пиеси на германски јазик. Повеќе од неговите сценарија се филмувани, два пати за тоа ја доби наградата најдобро сценарио на Министерството за култура на Косово. Јетон Незирај пишува за локални и странски весници.