Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Халиловиќ, Енес

.

halilovic enesЕнес Халиловиќ, роден 1977 година во Нови Пазар е повеќекратно наградуван прозаист, поет, драматург и новинар. Кон неговите публикации се вбројуваат збирките поезија: Srednje slovo (1995), Bludni parip (2000), Listovi na vodi (2007), Pesme iz bolesti i zdravlja (2011) и Zid (2014), збирките куси раскази Potomci odbijenih prosaca (2004), Kapilarne pojave (2006) и Čudna knjiga (2017), драмите In vivo (2004) и Kemet (2010), како и романите Ep o vodi (2012) и Ako dugo gledaš u ponor (2016). Тој е основач на книжевното списание Sent и на книжевното онлајн-списание eckermann.org.rs. Извадоци од неговите дела се објавени на 20 јазици.