Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Перишиќ Роберт

.

perisic robertРоберт Перишиќ, роден 1969 година во Сплит (Хрватска), студирал кроатистика на универзитетот во Загреб и работел како издавач на списанија, новинар и книжевен критичар. Тој се смета за еден од најважните и највлијателните автори на помладата генерација во Хрватска и поранешна Југославија. Во 1995 година ја објави збирката поезија Dvorac Amerika. Неговата прва збирка раскази Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas излезе 1999 година, втората под наслов Užas i veliki troškovi во 2002 година. Неговиот роман Naš čovjek na terenu (2007) беше одликуван со книжевната награда на весникот Јутарни лист за најдобро прозно дело на годината и со  Книжевната награда на штајерската Шпаркасе и беше преведен на бројни јазици.