Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Шаротар, Душан

.

sarotar dusanДушан Шаротар, роден 1968 година во Мурска Собота (Словенија) е писател, поет, сценарист и фотограф. Има напишано бројни сценарија за документарни и играни филмови, портрети на уметници, книги за деца и текстови за куклени претстави. Во рамките на проектот Европски град на културата 2012 година се претстави во Марибор со една изложба фотографии. Неговите песни и  прозни дела се објавени во словенечки и странски антологии и се преведени на бројни јазици. Тој беше стипендист во повеќе европски земји и гостин на многу меѓународни фестивали.