Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Шами, Рафик

.

schami rafikРафик Шами, роден 1946 година во Дамаск, а од 1971 година живее во Германија. Во 1979 година докторира од областа на хемијата. Од 2002 година е член на Академијата на убави уметности на Баварија. Неговото дело е закитено со бројни награди, меѓу кои и со наградата „Против заборавот – За демократијата“ (2011), а последно и со Големата награда на Академијата за литература за деца и млади, како и со наградата на Фондацијата библија и култура (2015).

Вебстраница