Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Бдин, Американси поеми

Христов, Иван.

478 hristov bdinВо неговите збирки поезија Bdin и Amerikanische Gedichte, кои излегоа во 2004 и 2013 година, Иван Христов го поведува читателот на една прошетка низ малиот град Видин на самиот североисток од Бугарија, чие име во средновековието, кога извесен период бил главен град на едно кралство, се викал Бдин, а со тоа и на прошетка низ бугарската историја и совремието. А го поведува и на едно патување во денешна Америка, во која заедно со својата сопруга, американската преведувачка Анџела Родел помина повеќе години и ја прошета долж и попреку на бројните патувања.

Бдин (Bdin) und Американски поеми (Amerikanische Gedichte) [Бдин и Американски поеми] од Иван Христов излезе на романски јазик (извадок) во превод на Лора Ненковска и Клаудиу Комартин како една збирка под наслов Bdin, urmat de Poeme americane во издавачката куќа Каза де Едитура Макс Блехер, Бистрица.