Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Ненадиќ, Добрило

.

nenadic dobriloДобрило Ненадиќ е роден 1940 година во српското Вигоште. Тој се смета за еден од најуспешните и најпродуктивните современи романсиери од Србија. Во 1977 година излезе неговиот прв роман Dorotej, по кои следуваа и многу други. За неговото дело Ненадиќ е повеќекратно наградуван, а меѓу другото и со наградата на Националната библиотека на Србија за најчитана книга за 1978 и 1999 година, и со наградата „Златен бестселер“ за 1998 и 2000 година. Здружението на писателите на Србија во 2006 година му ја додели Наградата за животно дело.

Вебстраница