Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Андова Шопова, Николина

.

andova sopova nikolinaНиколина Андова Шопова, родена 1978 година во Скопје, студирала македонска и јужнословенски книжевности на универзитетот во Скопје. Кон нејзините публикции се вбројуваат збирките песни, Влезот е од другата страна (2013) и Поврзи ги точките (2014), а освен тоа е застапена со свои песни во една антологија на македонска хаику поезија. За нејзината прва збирка поезија Влезот е од другата страна, Николина Андова Шопова ја доби првата награда на „Мостови Струга“  што ја доделуваат УНЕСКО и поетскиот фестивал „Струшките вечери на поезијата Струга“ за најдобра дебитанска книга.