Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Кеилсон, Ханс

.

keilson hansХанс Кеилсон е роден 1909 година во Бад Фраенвалде. Докторот и писател емигрира 1936 година во Холандија, каде што живее до својата смрт во 2011 година. Во 1933 година излезе неговиот прв роман Das Leben geht weiter. Новелата Komödie in Moll беше преведена на бројни јазици и во 2010 година стана светски бестселер. Ханс Кеилсон е добитник на бројни награди, а меѓу последните и на наградата Јохан Хајнрих Мерк, медалјата Мозес Менделсон, медалјата Хумболт и на книжевната награда на весникот „Велт“.