Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Орели, Џорџо

.

orelli giorgioЏорџо Орели, роден 1921 година во Аироло, беше швајцарски писател, поет и преведувач. Студира на универзитетот во Фрајбург во Швајцарија како ученик на италијанскиот романист Џанфранко Контини. Потоа предава италијанска книжевност во Белинцона. Тој имаше влијание врз бројни книжевни списанија и на тој начин стана познат како преведувач на Гете и Андри Пеер. За неговите дела, меѓу другото, беше одликуван и со Големата Шилерова награда (1988). Џорџо Орели почина 2013 година во Белинцона.