Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Rosie und der Urgroßvater

Хелфер, Моника; Келмајер, Михаел.

455 helfer rosieСемејството на Рози живее во САД, далеку од малото место во Австрија, во кое живееле многу генерации од нивните еврејски предци. Ама прадедо ѝ сè уште се сеќава на сториите од животот на Евреите. Рози со задоволство го слуша, кога раскажува за Мендел, просјакот со ранетите стапала или за малата Софија, која секогаш ја кажувала само вистината, што воопшто не ѝ било од полза. Едно време Рози сака да ја чуе сопствената приказна на прадедо ѝ. И тогаш повеќе не е смешно, туку тажно, ама кај него барем добро се завршила.

Rosie und der Urgroßvater [Рози и прадедо ѝ] од Моника Хелфер и Михаел Келмајер излезе на словенечки јазик (извадок) во превод на Ана Грмек под наслов Rosie in pradedek во издание на Eбеседе, Љубљана.