Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Лакичевиќ Костровиќ, Горан

.

kostrovic goranГоран Лакичевиќ Костровиќ, роден 1966 година во Белград, е поет, преведувач и главен уредник во издавачката куќа Бесна Кобила што ја кооснова. Покрај повеќето збирки поезија тој има објавено и бројни преводи од француски јазик, меѓу кои и на познати автори како Сартр и Бекет. Од пред извесно време сè повеќе се посветува на превод на стрипови. Меѓу другото во Нови Сад излегоа неговите преводи на збирките стрипови Pilules bleues од Фредерик Пеетерс. За неговата збирка поезија Mit o kamenom umu Горан Лакичевиќ Костровиќ во 1989 година беше одликуван со наградата „Џура Јакшиќ“.