Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Бојчев, Христо

.

boytchev hristoХристо Бојчев, роден 1950 година, се вбројува во еден од најпознатите драматурзи на Бугарија. Во годината на премиерата на неговата прва пиеса Онова нещо  (1984) започна драмски студии, коишто ги заврши 1989 година. Неговите дела се поставени на повеќе од сто сцени во четириесет земји во Европа, Америка, Азија и Австралија. Во неговите најуспешни драми се вбројува пиесата Полковникът птица, со која во 1997 година победи на меѓународниот драмски натпревар на Британскиот Совет. Христо Бојтчев во современата европска драматургија се смета за 8наследник на Бекет и Јонеско.

www.hristoboytchev.com