Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Olivas Garten

Bremer, Alida.

445 bremer olivas gartenНараторката, која одамна живее во Германија, еден ден дознава дека наследила шумјак маслинки од баба ѝ, во Водице, на источното крајбрежје од Јадранското море. Знае точно: Тоа ќе се престори во вратоломна авантура, еден донкихотски подвиг против своеглавата јужнословенска бирократија. Ќе има хаос, страсти, смеа, солзи и многу за јадење. Поддржана од својот одлично организиран северно германски сопруг, поаѓа во пределот на копнежот од нејзиното минато. Потонува во маѓепсувачките раскажувања на нејзиното многу разгрането семејство. И во свирепите спорови на едно крваво столетие.

Olivas Garten [Градината на Олива] од Алида Бремер излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Штефица Мартиќ под наслов Olivino nasljeđe во издание на Фрактура, Загреб..