Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

автори

Печати

Поповиќ, Милорад

.

popovic miloradМилорад Поповиќ, писател, есеист и поет, е роден 1957 година во Липа Цуцка, Цетиње (Црна Гора). Во 1981 година излезе неговата прва книга, збирката поезија Sa trga glodara. Следуваат бројни збирки поезија, како и низа книги есеи. Милорад Поповиќ е повеќекратно награден за неговото дело, а меѓу другото во 2013 година ја доби и реномираната награда „Меша Селимовиќ“ за романот Karnera.