Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Aporitë e modernes: Kritika e rrëfimeve të mëdha

Салиху, Астрит.

429 salihu aporije moderneИсто како во минатите дела, авторот и во оваа книга се занимава со јазот меѓу реалноста и поезијата. Притоа упатува на границите на филозофското занимавање со реалнитете процеси и проблеми и го проблематизира карактерот на реалното занимавање со филозофија. Во три поглавја тој зборува за субјектот, разумот и историјата, за на крајот во епилогот да го разјасни прашањето за легитимитетот на модерната и постмодерните делегитимизирања на таканаречените големи истории.

Aporitë e modernes: Kritika e rrëfimeve të mëdha [Апории на модерната: Критика на големите стории] од Aстрит Салиху излезе на хрватски јазик (извадок) во превод на Шкелзен Маличи под наслов Aporije moderne: kritika velikih priča во издание на Хрватско филозофско друштво, Загреб.