Преводи од, за, и во Југоисточна Европa

преведувачи

Печати

Наси, Ирена

.

nasi irenaИрена Наси, родена 1978 година, студира германистика на Факултетот за странски јазици на универзитетот во Тирана, оддел Преведување и толкување. Најпрвин е советничка во амбасадата на Република Австрија во Тирана. Освен тоа работи и како книжевна преведувачка. Кон нејзините преводи на албански јазик се вбројуваат дела од Мари Луиз Кашниц, Алфред Андерш, Бернхард Шлинк, Кристине Грен, Ингеборг Бахман и Едгар Хилзенрат, чија книга Der Nazi und der Friseur беше објавена за прв пат во превод на албански јазик со пријателска поддршка на ТРАДУКИ.