Преводи од, за, и во Југоисточна Европa
Печати

Molim te, zapiši

Имамовиќ, Јасмин.

415 imamovic prosimИсториски роман, кој го пренесува читателот во 1350 година, во милитарна Босна, во едно време што се карактеризира со владеењето на Штјепан II Котроманиќ. Во традицијата на босанската нарација Јасмин Имамовиќ успева да создаде напнатост и да воспостави актуелна поврзаност со совремието.

 Molim te, zapiši [Те молам запиши] од Јасмин Имамовиќ излезе на словенечки јазик (извадок) во превод на Јуриј Худолин под наслов Prosim te, zapiši во издание на Апокалипса, Љубљана.